Op zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023 is het weer VriendenLoterij Nationale Molendag, het grootste molenfeest van Nederland. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen. De eerste Nationale Molendag was in 1973, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van De Hollandsche Molen. Dit jaar bestaat de vereniging 100 jaar. Reden voor een extra groot feest dus! 

Lees hier het volledige persbericht.

Graag nodigen wij jullie uit voor de contactavond op woensdag 10 mei a.s. bij de ´Van Tienhovenmolen’ in Wolfshuis.

Je kan je auto het beste parkeren bij de molen, Gasthuis 79, 6268 NN Bemelen. Na het parkeren kunt u doorlopen naar de locatie waar de presentatie gehouden wordt. Dit is op 300m loopafstand van de molen.Het adres van de presentatie ruimte is: Enchanthee, Gasthuis 75, 6268NN Bemelen.

Op donderdag 23 maart 2023 slaagde Koen Goorman voor zijn landelijk examen watermolenaar. Koen deed zijn examen op de Watermolen Herinckhave te Fleringen. Hartelijk gefeliciteerd, Koen!

Jo Meessen heeft aangegeven in het najaar weer drie lezingen over de technologie van de Limburgse watermolens te willen geven. Iedereen, die zich wil verdiepen in de techniek van de watermolen is welkom.

De lessen zijn met name geschikt voor leden die de opleiding volgen voor watermolenaar. Ook voor de ervaren molenaars, die zich verder wil verdiepen in molenkennis, zal de lessenreeks nieuwe informatie bevatten. In de lessen zal de lesstof van Het Gilde niet gevolgd worden hetgeen naast een verdieping ook een verbreding van de kennis oplevert. 

Foto: Jules (rechts) bij de Witte Watermolen

Goed nieuws, op 11 maart 2023 is op de Witte Watermolen in Arnhem Jules Heijnen geslaagd voor het toelatingsexamen water.

Molen 'Eendracht maakt macht' in Meterik bericht het volgende:

 
Vandaag ontvingen we het droevige bericht dat Toon van As gisteren overleden is en hebben we de molen in de rouw gezet.
Toon bezoekt de molen voor het eerst op 20 juni 1981 en eigenlijk is het liefde of het eerste gezicht. Toon gaat op de molen oud-vakmolenaar Bakens meehelpen die door zijn hoge leeftijd steeds minder op de molen kan zijn. En al snel word hij de molenaar op de molen in Meterik.

Vandaag ontving Het Gilde het droevige bericht dat op 19 januari op 67-jarige leeftijd oud-voorzitter Gerard Sturkenboom is overleden.
 
Nadat hij was geslaagd voor zijn vrijwillige molenaarsexamen in 1980 trad hij al snel als secretaris toe tot het afdelingsbestuur Noord-Brabant van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Tussen 1988 en 2003 zat hij in het landelijk bestuur van Het Gilde, waarin hij vanaf 1996 de voorzittershamer hanteerde.