Op zondag 1 oktober van 11.00 tot 16.00 uur is het weer Limburgse Molendag. Dé kans om de molens en molenaars in Limburg in actie te zien.

Maar liefst 45 molens zijn die dag gratis te bezoeken. Jong en oud kan ontdekken hoe een molen werkt. Bijna overal geven molenaars en molengidsen uitleg. Daarnaast zijn er op diverse plekken demonstraties en molenrijke wandel- en fietsroutes. Ook wordt er volop graan gemalen en soms zelfs ter plekke verwerkt tot allerlei lekkernijen.

Alle geopende molens en activiteiten staan hier verzameld op een kaartje.

Lees hier het volledige persbericht en de bijlage met de deelnemende molens.

 
De allerjongste mio’s (molenaars in opleiding) en aanstaande mio’s van de provincie Limburg kwamen afgelopen zondag bij elkaar in de Sint Jan in Stramproy. Hier vond namelijk de 1e Limburgse Molenjongerendag plaats, georganiseerd door het Gilde van Molenaars afdeling Limburg. Het beviel de jongeren zo goed dat besloten werd nog dit jaar een tweede Limburgse Molenjongerendag te houden.


Foto: Marko Barendregt

Het Gilde van Molenaars afdeling Limburg heeft enkele jeugdleden, de meeste als molenaar in opleiding. We willen de jeugd zich meer laten thuis voelen in de Limburgse molenwereld en tegelijkertijd netwerken smeden tussen jonge toekomstig molenaars. Daarbij hebben we ook aandacht voor jongeren met een rugzakje (bijvoorbeeld autisme en adhd etc.). Speciaal voor deze taken hebben we Marko Barendregt aangesteld als bestuurslid Jeugd. Marko is onlangs geslaagd voor zijn molenaarsexamen wind en actief bij de Molenstichting Weerterland.

Molenstichting Limburg en Gilde van Molenaars starten opleiding tot molengids

Word je ook altijd zo enthousiast van die prachtige molens in ons Limburgse landschap? Van draaiende wieken, van waterraderen met stromend water, de geur van versgemalen graan? Wil je meehelpen om de kennis over molens te verspreiden? Hand-en-spandiensten verrichten samen met de molenaar? Rondleidingen verzorgen voor molenbezoekers van jong tot oud? Leuke molenactiviteiten organiseren? Dan is de opleiding tot vrijwillige molengids misschien iets voor jou! De Molenstichting Limburg en het Gilde van Molenaars starten hiermee op woensdagavond 6 september in De Wiek bij de Leonardusmolen in Maasbracht. De opleiding bestaat uit in totaal negen bijeenkomsten van twee uur.

Lees hier het persbericht met alle informatie!

Met zijn eega Jeanny en zijn MIO Con de Groot in het complot was zaterdag 15 juli molenaar Jean Delbressine volkomen verrast toen hij uit handen van bestuurslid Jos Peusen voor zijn 25-jarig jubileum als geslaagd molenaar de molenpenning van het Gilde van Molenaars afdeling Limburg mocht ontvangen.

Zoals op de laatste ledenvergadering reeds medegedeeld werd, zou de Open Dag bij de collega dit jaar (2023) op zondag 25 juni gehouden worden op de Schouwsmolen van Joost van der Stappen en Willy Moors te Ittervoort. 

Op 13 juli 2023 heeft Jules Heijnen landelijk examen watermolenaar gedaan op de Witte watermolen in Arnhem.