In de provincie Limburg staan nog ruim 40 watermolens. Een groot aantal hiervan is maalvaardig gerestaureerd. Door leden van Het Gilde van Vrijwillige molenaars worden deze molens regelmatig in werking gesteld. Deze molenaars hebben daartoe een opleiding gevolgd bij dit gilde. Onlangs zijn weer een aantal watermolens gerestaureerd. Hiervoor worden nog molenaars gezocht.

 

Voor de nieuwe leden.

Maandelijks vindt er in Lerop een theorieavond plaats waarvoor alle Molenaars in Opleiding en Molengidsen worden uitgenodigd. Elke theorieavond kent een thema dat gepresenteerd wordt door wisselende instructeurs. In de maandelijkse uitnodiging wordt aangegeven welk thema er behandeld wordt. De thema’s kunnen betrekking hebben op specifiek windmolens maar er zijn ook thema’s die betrekking hebben op specifiek watermolens of zowel wind- als watermolens.

Alle MIO’s en Molengidsen zijn welkom; ook bijvoorbeeld een MIO-water tijdens een thema wat betrekking heeft op windmolens.

De tijdens de theorieavond gebruikte PowerPoint presentatie wordt nadien aan alle MIO’s en Molengidsen verzonden.

Het lesschema voor de leerlingen die actief met hun opleiding tot molenaar bezig zijn is hier terug te vinden: Opleidingsschema 2023

Plaats: Lerop

Adres: Leropperweg 9b, 6077NX Sint Odiliënberg

Aanvang: 19.30 uur (zaal is open vanaf 19.00 uur).

 

Instructeurs op de Limburgse molens.

Neem voor meer informatie contact op met onze coördinator opleidingen, Hans Gijsbers: e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.., Tel: 06 - 267 538 58).

Hans organiseert de opleidingen.

“Welkom op de molen!” Stel je eens voor dat je dat straks kunt zeggen tegen de bezoekers van een Limburgse wind- of watermolen. En dat je hun dan alles kunt vertellen over de geschiedenis en de techniek van dat bijzondere bouwwerk? En kunt laten zien hoe het werkt? Lijkt het iets om op vrije dagen lekker aan de slag te zijn met wind en wieken, of water en raderen? En regelmatig ervaringen uit te wisselen met collega’s die ook ‘een klap van de molen’ hebben gehad?

ZOEK JIJ EEN OPLEIDING DIE BIJ JOU PAST?

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars is een landelijk opererende vereniging met afdelingsbesturen in de provincies. De hoofdtaak van de afdelingsbesturen is het verzorgen van de opleiding Vrijwillig Molenaar. Op deze manier kunnen molens blijven draaien en kan de kennis over molens en het molenaarsvak behouden blijven en wellicht verder vergroot worden. Men kan een opleiding volgen tot wind- of watermolenaar. Ook een opleiding molengids is mogelijk.