In de provincie Limburg staan nog ruim 40 watermolens. Een groot aantal hiervan is maalvaardig gerestaureerd. Door leden van Het Gilde van Vrijwillige molenaars worden deze molens regelmatig in werking gesteld. Deze molenaars hebben daartoe een opleiding gevolgd bij dit gilde. Onlangs zijn weer een aantal watermolens gerestaureerd. Hiervoor worden nog molenaars gezocht.

De behoefte aan nieuwe vrijwilligers komt daarnaast ook door het feit dat er een aantal molenaars gezien hun leeftijd willen stoppen met hun hobby. Om op een verantwoorde manier op een watermolen te kunnen werken is naast een voldoende praktijkervaring ook een gedegen achtergrondkennis nodig. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgt daarom een opleiding tot vrijwillige molenaar op watermolens. 

Verspreid over de hele provincie Limburg worden er op enkele watermolens praktijklessen gegeven. Informatie hierover is verkrijgbaar bij het afdelingsbestuur. 

In januari 2019 wordt gestart met het geven van een aantal theorielessen:

Zaterdag 12 januari :  Waterraderen en turbines met ’s middags een exursie naar de molens op de Geul.

Zaterdag  9 februari:  Wateraanvoer en beheer met ’s middags een excursie naar de molens van Vaals en Gulpen-Wittem   

Zaterdag  9 maart:    Gaande werk van de watermolen met ’s middags een excursie naar de molens van Valkenburg en Geulhem.

Zaterdag  13 april:     Watermolenlandschappen met ’s middags een excursie naar de molen van Elsloo.

De lessen worden gegeven door instructeur Jo Meessen van Het Gilde in het klaslokaaltje bij de Torenmolen van Gronsveld, Rijksweg 90, 6228 XZ Maastricht. Aanvang 10.00 uur. Na de lunch wordt er van hier uit vertrokken naar diverse molens in Zuid-Limburg.

Ofschoon de lessen in eerste instantie bedoeld zijn voor leerling-watermolenaars, is iedere molenliefhebber welkom om de lessenreeks te volgen.

Wil je deelnemen, stuur dan een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..