Maandag 20 april werd het startsein gegeven voor de restauratie van de Schouwsmolen in Ittervoort. De ontwikkelingen zijn op dit blog te volgen.

Dit werd symbolisch verricht door de drie aannemers, die ieder voor hun specialiteit zijn uitgekozen voor hun werkzaamheden:

 

-BAT in Sittard, voor de restauratie van de molenwerken, waarvan aanwezig de heren S. Dehing en P. Lardinois. Dhr. Dehing heeft ‘roots’ in het nabijgelegen Thorn.

-Bouwbedrijf Leon Corstjens, voor de restauratie van het bouwkundige deel van de molen, waarvan aanwezig de heren L. Corstjens en H. Scheijven. Dhr. Corstjens is geboren in Ittervoort.

-Timmerbedrijf Nedfil, voor het binnenwerk van de multifunctionele ruimte, in de aanwezigheid van Dhr R. van de Ven. Dhr. Van de Ven woont in het nabijgelegen dorp Hunsel.

In hun bijzijn waren verder:

Dhr. T. Tubée, molenspecialist bij de Monumentenwacht Limburg

Dhr. C. van Bree, contactpersoon Leerlingbouwplaatsen bij de Provincie Limburg

Dhr. J. van der Stappen en mw. W. Moors, eigenaren van de Schouwsmolen, tevens opdrachtgever.

Deze watermolen heeft het lang moeten doen zonder waterrad, dat in de zestiger jaren van de vorige eeuw gesloopt werd in opdracht van de gemeente. Het binnenwerk bleef zitten. De grootste klus is dan ook het maken en plaatsen van een kopie van het oude waterrad, zodanig dat de molen weer maalvaardig wordt.

Daarbij wordt het molenhuis ook gerestaureerd, wat inhoudt het waterdicht maken van het dak, het waar nodig voegen van de muren, vervanging van rotte kozijnen etc.

Om ook op de toekomst voorbereid te zijn, wordt een multifunctionele ruimte gecreëerd in een deel van het molencomplex. Hier kunnen straks educatieve activiteiten verricht, groepen ontvangen en bijeenkomsten gepland worden.

Bij die toekomst hoort ook een duurzame energie-tak: er zal naast het malen van meel op zaterdagen of zondagen tussentijds stroom worden opgewekt uit de waterkracht, via het waterrad.

Meer informatie:

Joost van der Stappen en Willy Moors 0475-564947 / 06-29905885
De Schouwsmolen
Margarethastraat 73
6014 AD Ittervoort
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.