Foto: MetOnsinWeert
Sint Annamolen aan de Bocholterweg opent poort nu ook op zondag
Met een nieuw molenseizoen voor de deur opent de Sint Annamolen aan de Bocholterweg weer regelmatig de molenpoort voor bezoekers. En in het molenseizoen 2015 zorgt Molenstichting Weerterland ook voor enkele nieuwe initiatieven rond deze molen die in 1911/1912 is gebouwd en die op de lijst van Rijksmonumenten staat.
Nieuw dit jaar op de Sint Annamolen is de molenzondagmiddag iedere eerste zondag van de maand van mei t/m oktober.
Onder het motto: Kom in de Molen worden op deze molenzondagmiddagen leuke activiteiten bij de molen georganiseerd. U bent tussen 13 en 17 uur welkom. De eerste molenzondagmiddag is zondag 3 mei. Nieuw is verder ook dat er, telkens als de molen geopend is, meel (tarwe, spelt, meergranen en pannenkoekenmeel) en lijnzaadolie verkocht wordt. Tussen maart en november is de Annamolen bovendien bijna iedere zaterdagmiddag voor bezoekers geopend en vast iedere 2e woensdagmiddag van de maand. Deze woensdagen zijn vooral bedoeld om kinderen de molen te laten ontdekken.
Een bezoek aan de molen is daarnaast ook altijd op andere dagen mogelijk als de molen draait of de bekende rood,wit,blauwe poort van de molen openstaat. De vrijwillige molenaars en de molengidsen of klussers laten u de molen ook dan graag zien. En ze kunnen u interessant vertellen over de geschiedenis van deze molen. Een geschiedenis die veel verder teruggaat dan de 102 jaar dat de molen van Keent inmiddels oud is. Want delen van het binnenwerk van de molen komen van de Clercxmolen die vroeger aan de Drees, nu de Stationsstraat, stond. Deze molen die vermoedelijk al van voor 1803 stamt, werd in 1911 gesloopt. Vraag tijdens een bezoek aan de Annamolen de gids of molenaar ook eens naar het verhaal van de A van Anna Truyen, de echtgenote van molenaar Sjang Clijsters, of probeer eens het mysterie van het Kanon Lusirol op te lossen.
De markante halfwitte molen van Keent wordt bediend door vier vrijwillige molenaars. Dat zijn nestor Gerie Fijen die al 42 jaar vrijwillig molenaar op deze molen is en zijn collega's Nuël van den Hurck, Chris Venner en Frans Deben. Zij zorgen er in collegiale samenwerking voor dat de molen regelmatig draait. Dat is noodzakelijk om de molen in een goede conditie te houden. Want zeker voor molens geldt: rust roest. Dus moet een molen, liefst zo vaak mogelijk maar minstens 8 uur in de maand, draaien en malen. Dat is het behoud van de molen.