De allerjongste mio’s (molenaars in opleiding) en aanstaande mio’s van de provincie Limburg kwamen afgelopen zondag bij elkaar in de Sint Jan in Stramproy. Hier vond namelijk de 1e Limburgse Molenjongerendag plaats, georganiseerd door het Gilde van Molenaars afdeling Limburg. Het beviel de jongeren zo goed dat besloten werd nog dit jaar een tweede Limburgse Molenjongerendag te houden.

De zes mio’s in de leeftijd van 13 tot 17 jaar hebben de molen opgezeild en laten draaien. Na de lunch mochten ze proeven aan het splitsen van touw en hebben ze de Sint Jan van nieuwe hoektouwen voorzien. Als slotstuk hebben ze gezamenlijk een geocache verstopt in de buurt.

Jongeren vormen een kleine minderheid tussen vele oudere en gepensioneerde vrijwilligers. Het Gilde van Molenaars probeert om de jeugd desondanks enthousiast en betrokken te houden en nu alvast de netwerken voor de toekomst te smeden. Daarom wil het Gilde een paar keer per jaar de jongeren met elkaar in contact brengen en zorgen dat ze gezamenlijk kunnen optrekken in de molenwereld. Sinds kort is er zelfs een bestuurslid Jeugd in de persoon van Marko Barendregt.

Ben je zelf jonger dan 18 jaar, molenaar in opleiding (of een actief) op een Limburgse molen en wil je er de volgende keer ook bij zijn? Stuur dan een bericht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.