Nationale Molendag gaat niet door

De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars hebben besloten de Nationale Molendag die op 9 en 10 mei zou plaatsvinden, af te gelasten. Ook de Friese molenaars, verenigd in  het Gild Fryske Mounders sluiten zich hierbij aan. De organisaties volgen hiermee het besluit van de regerering om alle samenkomsten, ongeacht de omvang, tot 1 juni te verbieden. De regering wil met deze maatregel de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk inperken.

Het evenement wordt ook niet verplaatst naar een later moment in het jaar. Op 12 en 13 september vindt namelijk al Open Monumentendag plaats. We roepen alle molens op om daaraan mee te doen, uiteraard mits de overheidsrestricties dan zijn opgeheven.

Gezondheid voorop

Beide organisaties vinden het erg jammer dat het jaarlijkse landelijke molenevenement geen doorgang kan vinden. “We willen Nederland graag ontvangen op onze prachtige molens en dit cultureel erfgoed een mooi podium geven en jong en oud kennis laten maken met het ambacht van molenaar. Daarnaast is het besluit een teleurstelling voor de vele molenaars en vrijwilligers die zich ieder jaar verheugen op Nationale Molendag. Een groot aantal van hen is al druk bezig met de voorbereidingen. Voor De Hollandsche Molen staat echter de gezondheid, juist van deze vrijwilligers en natuurlijk van het publiek voorop. Wij hebben vanaf het begin van de corona-crisis de richtlijnen van de overheid gevolgd en ook nu houden we ons hieraan”, zegt Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen. Erik Kopp, voorzitter van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars sluit zich hierbij aan: “Het is niet nodig gezondheidsrisco’s te lopen in verband met het belang van de instandhouding van de molens.”

Beroepsmolenaars

Ons land kent ook beroepsmolenaars, onder wie zo’n 40 beroepskorenmolenaars. Hun molens zijn in een aantal gevallen en onder strikte voorzorgsmaatregelen - beperkt geopend. Voor meer informatie klik hier

Informatie

Hoe de rest van het molenjaar eruit gaat zien is op dit moment nog onduidelijk. In het voorjaar en de zomerperiode vinden er in normale omstandigheden tal van activiteiten plaats, onder meer diverse regionale molendagen. Uiteraard houden wij u via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen. Verder kunt u voor informatie terecht op molens.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.