Op Weertdegekste.nl een artikel betreffende een Koninklijke onderscheiding voor Peter Stultiens:

Uit handen van wethouder Paul Sterk ontving de heer P.J.M. Stultiens op Tweede Paasdag, 6 april 2015, een Koninklijke onderscheiding. Dit gebeurde tijdens de heropening van molen ‘De Hoop’ in Swartbroek.

 

De heer Stultiens is 25 jaar als vrijwilliger actief voor deze molen. Hij kreeg de versierselen uitgereikt die horen bij de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer P.J.M. (Peter) Stultiens is geboren op 22 april 1959 en woont aan de Pastoor Rieterstraat 58 in Weert.

Molen ‘De hoop’

De heer Stultiens viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als vrijwilliger bij deze molen.

Hij staat letterlijk dag en nacht voor de molen klaar. Bij wind zorgt hij ervoor dat de molen draait en als er geen wind is doet hij onderhoudsklussen en herstelwerkzaamheden. Zonder hem zou de molen niet draaien en in verval raken. Molen De Hoop is overigens de grootste stellingmolen van Limburg.

Molenstichting 

Als molenaar was de heer Stultiens ook een van de pleitbezorgers voor de oprichting van een molenstichting die in het Weerterland het beheer en onderhoud van de windmolens voor haar rekening moest nemen. Daarmee gaf hij er als molenaar blijk van oog te hebben voor de bescherming van de molens als waardevolle monumenten in ons Weerter landschap en levende herinneringen aan het agrarische verleden van de regio.

Gilde van vrijwillige molenaars

Als vak molenaar staat hij altijd paraat om zijn grote vakkennis te delen met andere molenaars en met molenaars in opleiding. Niet voor niets is hij, juist vanwege zijn vakmanschap en zijn ervaring, instructeur voor het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Hij draagt als instructeur en molenaar zijn liefde en vakkennis voor de molens aan de toekomstige vrijwillige molenaars over.

In molenaarskringen wordt vaker opgemerkt dat hij aan het geluid dat de molen tijdens het draaien en malen maakt, de technische staat en conditie van de molen kan afleiden. Molen De Hoop op Swartbroek is voor hem als huismolenaar een monument waarvoor geen werk of inzet te veel is.

Mantelzorg en carnaval

De heer Stultiens was ook vele jaren actief als mantelzorger en nam het initiatief tot de oprichting van de eerste carnavals buutwedstrijd op Boshoven.

Hier de link naar het originele artikel