Gisterenavond (21 juni 2023) stilgestaan bij de laatste theorieles van Pierre Konings.

Onderwerp van deze les is ‘Veiligheid op de (wind)molen’ en met name de aspecten die van belang zijn als de molen lange tijd stilgestaan heeft. 

Met een aanwezigheid van ongeveer 12 personen begon Pierre nietsvermoedend aan zijn les zoals hij dat altijd al jaren gedaan heeft.

Met Jan Evers, de beheerder van de locatie in Lerop, afgesproken dat de vlaai bij de koffie in de pauze geserveerd zou worden. Het antwoord op de vraag van Pierre wat de reden van de vlaai was verbaasde hem wel. Hij had mogelijk gedacht (en wellicht ook gehoopt) dat er aan deze mijlpaal geen aandacht zou worden besteed. 

Na de pauze om negen uur bleek dat we slechts een derde van de PowerPoint-dia’s hadden behandeld. Met nog 60 dia’s voor de boeg was wel duidelijk dat we in tijdnood zouden komen.

Dat bleek ook wel toen om ongeveer 20.00 uur Pierre moest bekennen dat hij de les niet zou kunnen afronden. Met als excuus dat normaliter voor deze les twee lesavonden noodzakelijk zijn. Maar een tweede avond zat er niet meer in; dat realiseerde hij zich ook wel. 

Nadat hij niets vermoedend zijn spullen had ingepakt heb ik het woord gevraagd om even stil te staan bij deze laatste les. De voorbereiding op mijn speech bleek achteraf niet noodzakelijk te zijn geweest aangezien mijn inleiding door Pierre naadloos werd overgenomen en hij in geuren en kleuren vertelde wat hij de afgelopen 20 jaar in de molenwereld gedaan en bereikt heeft. Uit Pierre zijn mond kregen we grotendeels te horen wat ik de aanwezigen had willen vertellen; mooier kan het volgens mij niet. 

Tenslotte namens het bestuur Pierre een geschenk overhandigd wat bij hem wat emotie tot gevolg had. Ik kreeg het idee dat het bierpakket een schot in de roos was; in het begin van de avond ventileerde hij zijn interesse hierin al. 

Pierre meldde gelukkig wel dat zijn besluit te stoppen met de theorielessen geen consequenties heeft voor zijn praktijklessen; daar gaat hij voorlopig gewoon mee door. Zijn kennis en ervaring blijft dus voor Het Gilde behouden. 

Al met al een geslaagde avond.

 

Met vriendelijke groet,
Hans Meulenberg, opleidingscoördinator