Jo Meessen heeft aangegeven in het najaar weer drie lezingen over de technologie van de Limburgse watermolens te willen geven. Iedereen, die zich wil verdiepen in de techniek van de watermolen is welkom.

De lessen zijn met name geschikt voor leden die de opleiding volgen voor watermolenaar. Ook voor de ervaren molenaars, die zich verder wil verdiepen in molenkennis, zal de lessenreeks nieuwe informatie bevatten. In de lessen zal de lesstof van Het Gilde niet gevolgd worden hetgeen naast een verdieping ook een verbreding van de kennis oplevert. 

Zoals gebruikelijk zullen de lessen gegeven worden in de molenschuur van de Torenmolen van Gronsveld, Rijksweg 90, 6228 XZ Maastricht. Het programma van de lessenreeks is nog niet exact bekend maar zal vergelijkbaar zijn met die van het najaar van 2022. 

In 2022 waren de onderwerpen:
- de historische ontwikkeling van de aandrijfmachine; het waterrad van de watermolen (energieoverdracht van het molenwater op het waterrad, constructie van het traditionele waterrad en de ontwikkeling van de moderne waterraderen en de turbines);
- de diversiteit van het gaande werk (samenstelling van de gangwerken (welke wielen) en de reden daarvan);
- de arbeidsmachine zoals die op watermolens gebruikt werd en nog steeds gebruikt wordt (welke werktuigen worden gebruikt in de diverse molens).

De datums zijn al wel bekend: les 1 vindt plaats op zaterdag 28 oktober, les 2 op zaterdag 11 november en les 3 op zaterdag 25 november 2023. De aanvang is telkens 10.00 uur.

Iedereen is welkom. Het aantal deelnemers is echter beperkt dus wie het eerst komt het eerst maalt.

Jullie kunnen je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..