Op zaterdag 24 september vertrokken een dertigtal Gildeleden vanuit de afgesproken plaats te Nederweert gezamenllijk in auto,s naar molenbouwer Max Beijk en vervolgens de Witte molen te Nijmegen en molensteenmakerij Hans Titulaer.

Na hartelijke ontvangst met koffie en vlaai door Max kregen we een rondleiding door zijn bedrijf.

Max is een bevlogen verteller en vertelde vol passie over het ontstaan en de huidige werkzaamheden en voortgang van het bedrijf waarbij uiteraard de specifieke ambachtelijke werkzaamheden niet vergeten mogen worden. Het maken van roedes is een vak apart en is koploper in deze specifieke markt. Heel duidelijk is dat naast geautomatiseerd werken zeer zeker op vakmanschap en ambacht de nadruk ligt. Er was van alles te zien op houtgebied en natuurlijk de productie van de roedes. Max gaf uitleg over de gang van zaken en de geplande anderhalf uur was dan ook zo voorbij. Daarna reden we naar De Fabriek, restaurant in de buurt, voor een lunch.

Na de lekkere lunch richting Nijmegen, de Witte molen. Hans Titulaer beheert deze molen en er wordt dagelijks, mits maalwind, op windkracht gemalen. Volop productie met enkele medewerkers. Na hartelijke ontvangst en uitleg door Hans kregen we rondleiding in de molen en uiteraard apparatuur in werking gezien. Van pletten tot malen en mengen en zelfs het meten en bevochtigen van graan. Kortom hele maalproces van binnenkomst graan tot verkoop meel in de winkel. Ook kort uitleg op de stelling, kruiwer, gevlucht, en was nog leerzaam voor de mio,s.

Daarna naar de molensteenmakerij van Hans. Na een kopje koffie met koek konden wij vrij rondkijken in de steenmakerij. Hier heeft Hans vol passie over zijn vak verteld. Ook hij als bevlogen verteller heeft het ontstaan van de molensteenmakerij en de huidige werkzaamheden uitgelegd. Het hele proces van het maken van stenen is de revue gepasseerd. Wereldwijd wordt er gemalen met stenen geleverd door Hans Titulaer. Buiten lagen nog wat stenen op restauratie te wachten. Ook hier was het zeer interessant en was de tijd snel voorbij.

Na dankwoord door Jules werd er weer koers gezet richting Nederweert en werd de dag afgesloten met een gezamenlijk diner. Uit de reacties heb ik, naast mijn eigen ervaring, begrepen dat het een zeer geslaagde dag was met leuke, leerzame momenten en gezelligheid.

Voor herhaling vatbaar. Groetend en hopenlijk tot een volgende keer.

Foto's van de Gildereis zijn hier te bekijken.