Nationale Molendag: Kom naar de molen!

Activiteiten voor jong en oud in en rond zo’n 35 Limburgse molens

 
Molen Eendracht Maakt Macht, Meterik

Op 14 en 15 mei 2022 is het Nationale Molendag, hét belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen deze dagen weer hun deuren om bezoek te ontvangen. 

Ook de Limburgse molenaars en molengidsen staan te popelen om hun bezoekers te vertellen over de levende monumenten.  Op een aantal plekken worden extra feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen is ligt er een leuke cadeautje klaar. Op www.nationalemolendag.nl zijn alle deelnemende molens te vinden en vind je gemakkelijk met de zoekfunctie de molens bij jouw in de buurt. 

 

Grote variëteit

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, ronde stenen molens, enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als vrijwillig molenaar, maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie, en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen.

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag

Op Nationale Molendag is voor iedereen wat te beleven. De Hompesche Molen in Stevensweert is jarig en wordt maar liefst 300 jaar. Enkele korenmolens bakken pannenkoeken. Bij andere molens luister je naar muziek of verhalenvertellers (Sint Annamolen, Weert). Maar er zijn ook molens met boeken- en plantjesmarkten of fiets- en wandeltochten.

Op www.nationalemolendag.nl zijn de programma’s en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. 

Molenquiz en Fotowedstrijd

Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement ter waarde van €450 kan worden gewonnen (www.molens.nl/nationalemolendag-2022/quiz/vragen/). Daarnaast is er een fotowedstrijd, waarvoor junioren (tot 18 jaar) en volwassenen hun molenfoto’s kunnen inzenden (www.molens.nl/nationalemolendag-2022/fotowedstrijd-deelname/). In de week na Nationale Molendag bepalen de publiekstemmers via de site welke fotografen winnen.

Meer weten?

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars, financieel ondersteund door de VriendenLoterij. In Limburg zijn de Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Limburg betrokken bij de organisatie. Het volledige programma voor Nationale Molendag is te vinden op www.molens.nl.