Alle Molens in Nederland draaien op 9 april tussen 11.00 - en 12.00 uur

In Het Jaar van de Molenaar

Dit jaar viert het Gilde van Vrijwillige Molenaars het 50 jarig jubileum en heeft daarom 2022 uitgeroepen tot Jaar van de Molenaar! Alle afdelingen hebben hun eigen maand met activiteiten. Ook Limburg dus!

In 1972 is het Gilde van vrijwillige Molenaars opgericht door een aantal enthousiaste molenaars die het beroep en ambacht van wind- en watermolenaar aan het hart ging en dit voor de toekomst veilig wilden stellen.

Het Gilde richt zich op de opleiding van molenaars en functioneert tevens als belangenvereniging voor haar leden.

Nu, 50 jaar later, is het Gilde een vereniging met 2600 leden, waarvan ongeveer 1500 gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden-in-opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Deze leden zijn allen actief op één van de nog ongeveer 1200 in ons land bestaande en in bedrijf zijnde historische molens. Een mooie waardering is de erkenning door UNESCO van het “Ambacht van Molenaar” als immaterieel erfgoed.

De afdeling Limburg van het Gilde heeft de maand april als ‘maand van de Limburgse molenaar’ toebedeeld gekregen. Er worden diverse activiteiten georganiseerd.

Op 9 april doen ook vele Limburgse molenaars mee aan een recordpoging om, in het kader van het Jaar van de Molenaar, alle draaivaardige molens in Nederland gelijktijdig te laten draaien.
De deelnemende Limburgse molens vindt u hier: https://limburgsemolens.nl/images/nieuws/Deelnemers_Lb_molenrecord_web.pdf.

Daarnaast zullen in Limburg vele molens extra openstellingsdagen kennen op de zaterdagen en zondagen in april. Bijvoorbeeld hier in Baexem en Heythuysen.

Denkt u erover te onderzoeken of molenaar worden iets voor u is? Op vele molens kunt u in april (maar ook later natuurlijk) een proefles volgen om er achter te komen of het echt iets voor u is!

Last but not least zal op enkele molens het Limburgse molenlied ‘De zingende sjtein’ ten gehore worden gebracht. Dit lied is door Gé Reinders (bekend van het liedje ‘Blaosmuziek’) speciaal geschreven voor het Gilde van vrijwillige Molenaars Limburg.

Al deze activiteiten hebben als doel het belang van het ambacht van molenaar te onderstrepen. Het Gilde hoopt hiermee de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten om zo meer vrijwilligers te werven zodat onze molens ook in de toekomst kunnen blijven draaien.

Iedereen is in april (en uiteraard ook daarna!) welkom op de draaiende molens waar molenaars en molengidsen bezoekers rond zullen leiden en uitleg geven over de werking van hun molen. Reguliere openingstijden van de Limburgse molens vindt u hier: https://limburgsemolens.nl/index.php/molens/2-uncategorised/12-openingstijden-limburgse-molens