Zaterdag 18 mei jl. was het zover: vijf kandidaten van de opleiding tot molengids van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars afdeling Limburg en de Molenstichting Limburg deden examen. Onder een lichtbewolkte hemel met af en toe zonnestralen voltooiden zij hun proeve van bekwaamheid. 

Een spannende gebeurtenis met een perfect resultaat: de kandidaten wisten de examinatoren te overtuigen van hun opgedane molenkennis en slaagden alle vijf! Daarmee mogen ze officieel aan de slag als molengids. “Drie maanden geleden wist ik nauwelijks iets van molens en nu, nu kan ik een mooi verhaal vertellen aan molenbezoekers”, aldus een van de deelnemers. 

De nieuwe gidsen hebben negen lessen van twee en een half uur gehad: vijf theorielessen en vier praktijklessen op onder andere de Auroramolen in Baexem, op de Broekmolen in Stramproy, in Stevensweert op de Hompesche molen,  op de St. Elisabethsmolen in Haelen en de Leumolen in Nunhem. Hierbij kwamen onderwerpen aan bod als techniek, veiligheid en educatie. Ook werd achtergrondkennis over molens, in het bijzonder de Limburgse molens, gepresenteerd.  

Vrijwilligers houden molenerfgoed levendig

Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden. De Molenstichting Limburg  en het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar en een verkorte opleiding tot molengids. Iedere wind- en watermolen heeft immers ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden. 

Foto: van links naar rechts Wout Tomassen (examinator), Rob van Rooijen (Haelen), Laurens Maatman (Posterholt), voor Henk de Kramer (Weert) achter Sjra Ophelders (examinator), Thieu Tubée (instructeur), voor Hans de Heus (Beek) Fer Koenders (Gilde van Vrijwillige molenaars Limburg), Edwin Smeets (Grathem) en Frans Verstappen (instructeur). Op de foto ontbreekt nog Grad Peeters uit Weert. 

Fotografie HKL Marianne van der Elsen