Zaterdag 27 mei was het zover voor drie kandidaten van de cursus molengids van het Gilde voor Vrijwillige Molenaars afd. Limburg. Miriam Windhorst, Paul van den Bercken en Henk Spoor deden onder een strak blauwe hemel met hoge temperaturen hun examen op de Aurora molen. Een spannende gebeurtenis met een perfect resultaat: alle drie geslaagd! Proficiat!

Voor Paul, de vroegere directeur van Adriaens Molenbouw uit Weert, moet dit een makkie zijn geweest en zeker ook omdat hij zo’n dertig jaar geleden op de Aurora molen zijn molenaars getuigschrift behaalde. 

De twee overige, Miriam Windhorst, de echtgenote van molenaar in opleiding Doep Windhorst uit Horn, die molen De Welvaart in hun achtertuin hebben staan. De ander is de Zuid Hollander Henk Spoor, die tegenwoordig het midden Limburgse dorp Heibloem als zijn huidige woonplaats heeft. Voor Miriam en ook Henk was het een spannende aangelegenheid, Miriam kwam de vorige week nog even in Baexem oefenen en moest vrijdag avond om 22.30 uur nog snel even naar haar  moeder om nog iets uit te printen wat Thieu Tubee , een van de cursusleiders en tevens molenaar van De Welvaart, haar gecorrigeerd had. Om half elf s ’avonds naar haar moeder gaan omdat de printerinkt op was en dit doen voor haar toets waarvoor zij twaalf uur later wilde slagen. Je bent er mee bezig of niet!

Henk Spoor deed afgelopen woensdag nog een poging om goed voor de dag te komen. En dat is hem ook gelukt net zoals Miriam en Paul.

Het niveau van de kandidaten was goed, getuige ook de uitslag, de spanning was erg hoog, het was gezonde spanning.

Onder een strak blauwe hemel met hoge temperaturen wisten deze drie mensen de examinatoren te overtuigen dat zij van molens de afgelopen periode veel opgestoken hadden.

Zoals Miriam zei, drie maanden geleden wist ik nauwelijks iets van molens en nu... nu kan ik een mooi verhaal aan de bezoekers vertellen.

En hier doen de cursusleiders het voor! 

De nieuwe gidsen hebben acht lessen van twee en een half uur gehad, vier theorie lessen en vier praktijk lessen op onder andere de Aurora molen te Baexem, de Welvaart en de Hoop in Horn, korenmolen en olie slag molen De Windlust te Nederweert-Roeven en wij waren te gast op de watermolen van Joost en Willy van der Stappen te Ittervoort.