Word je ook altijd zo enthousiast van die prachtige molens in ons Limburgse landschap? Van draaiende wieken, de geur van versgemalen graan? Wil je meehelpen om de kennis over molens te verspreiden? Hand-en-spandiensten verrichten samen met de molenaar? Rondleidingen verzorgen voor molenbezoekers van jong tot oud? Leuke molenactiviteiten organiseren? Dan is de opleiding tot vrijwillige molengids misschien iets voor jou! 


Opleiding molengids

Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) en de Molenstichting Limburg (MSL) verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar. Iedere wind- en watermolen heeft echter ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden. Speciaal voor hen wordt nu de opleiding tot molengids georganiseerd. Tijdens de bijeenkomsten van deze opleiding worden onderwerpen behandeld als molenwereld, veiligheid, educatie en wind-, water -en industriemolens. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar jij als vrijwilliger wilt gaan werken. Je ontvangt een boekwerk met achtergrondmateriaal en uiteindelijk een molengidscertificaat. De kosten bedragen € 25,00 voor de opleiding, dit is inclusief het lidmaatschap van het Gilde van Vrijwillige molenaars.

Maart 2020 start er weer een cursus opleiding molengidsen. De instructielessen worden gegeven in Baexem. 


Opleiding molenaar

“Welkom op de molen!” Stel je eens voor dat je dat straks kunt zeggen tegen de bezoekers van een Limburgse wind- of watermolen. En dat je hun dan alles kunt vertellen over de geschiedenis en de techniek van dat bijzondere bouwwerk? En kunt laten zien hoe het werkt? Lijkt het iets om op vrije dagen lekker aan de slag te zijn met wind en wieken, of water en raderen? En regelmatig ervaringen uit te wisselen met collega’s die ook ‘een klap van de molen’ hebben gehad?

Dan lees je hier hoe je in ongeveer twee jaar tijd (vrijwillig) molenaar kunt worden. Een prachtig beroep, met een rijke traditie. Ideaal voor mensen die graag buiten zijn. Interessant voor iedereen met belangstelling voor robuuste techniek. En heel bevredigend voor wie beroemd en beschermd cultuurbezit in stand wil houden. Zodat de huidige én toekomstige generaties daar volop van kunnen genieten.

Praktische opleiding

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) heeft als belangrijkste doel een opleiding te verzorgen voor mensen die in hun vrije tijd monumentale wind- en watermolens willen laten draaien. Deze opleiding is gericht op een verantwoord gebruik van ‘de machinerie’. Daarvoor is theoretische kennis nodig, maar het meeste leer je in de praktijk. De opleiding duurt ongeveer twee jaar en wordt afgesloten met een examen. Daarnaast organiseert het GVM allerhande extra activiteiten, waarbij de leden in contact komen met collega-molenaars binnen en buiten de provincie. Hierdoor kunnen zij hun kennis en kunde op molengebied verder vergroten.

Molenaar worden

Nieuwe molenaars zijn van harte welkom in Limburg. Heb je interesse? Aarzel dan niet. Je kunt direct met de opleiding beginnen. De opleiding tot vrijwillig molenaar bestaat uit theorie- en praktijklessen. 

Theorie

In de theorielessen krijgen de aspirant-molenaars alles te horen over de verschillende molentypes, het onderhoud, de veiligheid en het weer.

Praktijk

De praktijklessen vinden plaats op de molens. Data en tijden worden in overleg vastgesteld. De meeste lessen worden gegeven door ‘de eigen instructeur’. Deze begeleidt de leerling-molenaar vanaf het begin naar het examen, in zowel theorie als praktijk. Een aantal praktijklessen wordt gegeven door gastmolenaars. Dit zijn ervaren molenaars die extra vaardigheden kunnen overdragen (of bepaalde onderwerpen op een andere manier kunnen uitleggen).

Cursusprogramma

Het cursusprogramma voor de opleidingen Molengids en Molenaar is zo opgezet dat je op elk gewenst moment met de opleiding kunt beginnen. 

Interesse?

Geïnteresseerd in het molenaarsvak? Meer informatie is te vinden op www.limburgsemolens.nl.

Voor meer informatie over de opleidingen en om je aan te melden kun je contact opnemen met Marianne van de Elsen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.