“Welkom op de molen!” Stel je eens voor dat je dat straks kunt zeggen tegen de bezoekers van een Limburgse wind- of watermolen. En dat je hun dan alles kunt vertellen over de geschiedenis en de techniek van dat bijzondere bouwwerk? En kunt laten zien hoe het werkt? Lijkt het iets om op vrije dagen lekker aan de slag te zijn met wind en wieken, of water en raderen? En regelmatig ervaringen uit te wisselen met collega’s die ook ‘een klap van de molen’ hebben gehad?
Dan lees je hier hoe je in ongeveer twee jaar tijd (vrijwillig) molenaar kunt worden. Een prachtig beroep, met een rijke traditie. Ideaal voor mensen die graag buiten zijn. Interessant voor iedereen met belangstelling voor robuuste techniek. En heel bevredigend voor wie beroemd en beschermd cultuurbezit in stand wil houden. Zodat de huidige én toekomstige generaties daar volop van kunnen genieten.
Praktische opleiding
Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) heeft als belangrijkste doel een opleiding te verzorgen voor mensen die in hun vrije tijd monumentale wind- en watermolens willen laten draaien. Deze opleiding is gericht op een verantwoord gebruik van ‘de machinerie’. Daarvoor is theoretische kennis nodig, maar het meeste leer je in de praktijk. De opleiding duurt ongeveer twee jaar en wordt afgesloten met een examen. Daarnaast organiseert het GVM allerhande extra activiteiten, waarbij de leden in contact komen met collega-molenaars binnen en buiten de provincie. Hierdoor kunnen zij hun kennis en kunde op molengebied verder vergroten.
Molenaar worden
Nieuwe molenaars zijn van harte welkom in Limburg. Heb je interesse? Aarzel dan niet. Je kunt direct met de opleiding beginnen. De opleiding tot vrijwillig molenaar bestaat uit theorie- en praktijklessen. Klik hier voor de kosten van de opleiding.
Theorie
In de theorielessen krijgen de aspirant-molenaars alles te horen over de verschillende molentypes, het onderhoud, de veiligheid en het weer.
Praktijk
De praktijklessen vinden plaats op de molens. Data en tijden worden in overleg vastgesteld. De meeste lessen worden gegeven door ‘de eigen instructeur’. Deze begeleidt de leerling-molenaar vanaf het begin naar het examen, in zowel theorie als praktijk. Een aantal praktijklessen wordt gegeven door gastmolenaars. Dit zijn ervaren molenaars die extra vaardigheden kunnen overdragen (of bepaalde onderwerpen op een andere manier kunnen uitleggen).
Cursusprogramma
Het cursusprogramma voor de opleidingen Molengids en Molenaar is zo opgezet dat je op elk gewenst moment met de opleiding kunt beginnen. Het theoriegedeelte bestaat uit negen maandelijkse bijeenkomsten van twee uur in het Witte Kerkje in Roermond. Data en programma vind je hier.
Interesse?
Geïnteresseerd in het molenaarsvak? Meer informatie is te vinden op de website van het Gilde van Vrijwillige Molenaars en op die van de vereniging De Hollandsche Molen.