molengids

Wordt u ook altijd zo enthousiast van die prachtige molens in ons Limburgse landschap? Van draaiende wieken, de geur van versgemalen graan? Wilt u meehelpen om de kennis over molens te verspreiden? Hand-en-spandiensten verrichten samen met de molenaar? Rondleidingen verzorgen voor molenbezoekers van jong tot oud? Leuke molenactiviteiten organiseren? Dan is de opleiding tot vrijwillige molengids misschien iets voor u!

De Molenstichting Limburg en het Gilde van Vrijwillige Molenaars starten hiermee op woensdagavond 7 maart 2018 in het  molenhuisje bij de Auroramolen in Baexem. De vernieuwde opleiding bestaat uit in totaal zes bijeenkomsten van twee uur. 

Molens zijn een bijzonder stukje erfgoed. Vele eeuwen dienden ze boeren, burgers en buitenlui. Tegenwoordig is het voortbestaan van vrijwel alle molens in Limburg afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers die regelmatig de molen laten draaien en de kennis over molens levendig houden. De Molenstichting Limburg  en het Gilde van Vrijwillige Molenaars verzorgen daarom al jarenlang een opleiding tot molenaar. Iedere wind- en watermolen heeft echter ook baat bij vrijwilligers die activiteiten rondom de molen organiseren en bezoekers veilig kunnen rondleiden. Speciaal voor hen wordt nu de opleiding tot molengids georganiseerd. Tijdens de bijeenkomsten van deze opleiding worden onderwerpen behandeld als molenwereld, veiligheid, educatie en wind-, water -en industriemolens. Ook wordt achtergrondkennis over molens gepresenteerd, in het bijzonder over de molen(s) waar u als vrijwilliger wilt gaan werken. U ontvangt een werkmap met achtergrondmateriaal en uiteindelijk een molengidscertificaat. De kosten bedragen € 25,- per cursusdeelname, dit is inclusief het lidmaatschap van het Gilde van Vrijwillige molenaars én verzekering.

De eerste cursusavond is op woensdag 7 maart 2018 om 19.30 uur in Baexem, in het Molenhuisje bij de Auroramolen, Rijksweg 26A. In zes lessen zullen de theoretische onderwerpen en de praktijk aan bod komen. De avonden zijn van 19.30 uur  tot 21.30 uur. De zaterdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Programma 

Les 1

Theorie

7 maart 

Inleiding, geschiedenis en molentypes  /Baexem

Les 2

Molenbezoek

17 maart 

 

Les 3

Theorie

21 maart

Biotoop,  gaande- en staande werk windmolens /Baexem

Les 4

Molenbezoek

28 maart 

 

Les 5

Theorie

7 april 

water gedreven molen en oliemolen / Baexem

Les 6

Molenbezoek

14 april 

 

Les 7

Theorie

18 april 

korenmolen de poldermolen /Baexem

Les 8

Molenbezoek

28 april

 

Les 9

Theorie

2 mei 

de molenaar veiligheid op en rond de molen /Baexem

 Toets

Afsluiting

26 mei 

Molen Baexem

 

Kent u mensen in de omgeving van uw molen die meer van de molen willen weten, maar geen molenaar willen worden? Of vrijwilligers die wel vaker op de molen komen en bezoek willen rondleiden? Zij kunnen zich inschrijven voor de opleiding! Opgeven kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vóór 1 maart 2018.