Molen Keent draait tijdens Landdag Altweerterheide

Het Weerter kerkdorp Altweerterheide staat op zondag 6 september in het teken van de jaarlijkse Landdag Altweerterheide. Veel oude agrarische gebruiken, tradities en machines worden deze zondag aan het publiek getoond en nog eens gedemonstreerd. Bezoekers kunnen op het uitgestrekte festivalterrein genieten van die oude agrarische gebruiken, beroepen en tradities.

 

Molenstichting Weerterland heeft vorig jaar voor het eerst met de Sint Annamolen aan de Bocholterweg actief ingehaakt op de Landdag Altweerterheide. Molens en de molenaars zijn immers onlosmakelijk verbonden met de agrarische ontwikkeling van deze streek. Juist om de akkerbouwers uit het zuidelijk deel van Weert (Moesel, Keent en Altweerterheide) van dienst te kunnen zijn bij het malen van de veldvruchten bouwde Toon Timmermans in 1911/1912 deze windmolen. 

Voor de molenstichting vormt de geschiedenis van de Sint Annamolen die dus ook nauw verweven is met Altweerterheide een extra argument om actief aan de Landdag Altweerterheide mee te doen. Omdat het verplaatsen van een grote monumentale windmolen naar het festivalterrein aan de Heltenbosdijk/Wijffelterbroekdijk nu eenmaal niet tot de mogelijkheden behoort, is het Landdagdraaien op de Sint Annamolen eigenlijk een toegift bij de Landdag Altweerterheide. 

De Sint Annamolen van Keent draait op de Landdag zondag van 11 tot 18 uur. Belangstellenden kunnen dan ook een bezoek aan de molen brengen. Er zijn rondleidingen met de molenaars en molengidsen en binnen in de molen is aan de hand van een vijftal panelen ook de geschiedenis van deze windmolen in woord en beeld goed te volgen. Van de bouw van de molen door Toon Timmermans via de molenaarsfamilie Clijsters tot de viering van het eeuwfeest van de molen in 2011/2012. Verder kan men zich er ook uitvoerig informeren over het bijenproject De molenberg Zzzoemt dat dit jaar bij de molen van Keent is gestart.